dinsdag 1 juli 2014

Voertuigbranden...

Er verschijnen steeds meer en meer berichten over voertuigbranden in de media. Bijna dagelijks vat een wagen of vrachtwagen vuur.

Vorige week was ik zelf getuige van een voertuigbrand. Op de A19 (afrit Menen, richting Kortrijk) kwam een wagen in de berm terecht, na een klapband. De wagen vatte onmiddellijk vuur, na een "sprong" van een meter of vier. Gelukkig kon de bestuurder het voertuig relatief snel verlaten, maar ze liep hierbij toch diepe tweedegraads brandwonden op aan beide armen en eerstegraads brandwonden aan de onderbenen.
Gelukkig, voor haar, droeg ze haar veiligheidsgordel (deze stond afgetekend op haar lichaam) anders had ze dit waarschijnlijk niet overleefd. Ze werd de berm opgeholpen door een vrachtwagenchauffeur en op de pechstrook dienden wij de eerste zorgen toe.
Onze voertuigen zijn uitgerust, naast de verplichte ehbo set en een standaard ehbo koffer, met een speciale, voor behandeling van brandwonden, ehbo koffer. Deze kit bevat koelende kompressen, want zoals iedereen weet moeten brandwonden zo snel mogelijk gekoeld worden!
De wagen stond volledig in lichtelaaie, hier was geen blussen meer aan.
Zeker niet met de, in BE, verplichte poedersnelblusser van 1 kg, zelfs niet met de grotere versie van de vrachtwagens. Dit komt omdat de temperatuur van de brandhaard snel oploopt, kleine blusmiddelen kunnen ingezet worden tot een temperatuur van 350°.

De VAB heeft onlangs nog bewezen, i.s.m. Campus Vesta van de provincie Antwerpen, dat wanneer een personenwagen vuur vat je niets bent met de verplichte brandblusser, van 1 kg poeder, die wettelijk verplicht in de wagen aanwezig moet zijn. Het resultaat van deze test kan je hier onder bekijken:


Sinds kort is Prymos met een blusspray op de markt gekomen, waar mee de kans groter is dat je een beginnende brand wel onder controle of geblust krijgt. De blusspray is een brandblusapparaat dat eruit ziet als een gewone spuitbus.
Een spuitbus kan door iedereen bedient worden: eenvoudig de dop verwijderen en de blusser is direct klaar voor gebruik. Door het compacte design en de intuïtieve werking is hij, in panieksituaties, door iedereen te gebruiken. Om te voorkomen dat een kleine vlam zich ontwikkeld tot een grote brand is de belangrijkste voorwaarde dat men een effectieve brandblusser bij de hand heeft.
Prymos heeft een versie AUTO/CAMPER/BOOT (5A/21B) welke geoptimaliseerd is voor het blussen van papier, karton, elektrische apparaten (tot 1000V!), kunstof, textiel, vloeibare brandstoffen en personen.
Met Prymos UNIVERSELE Blusspray kunnen vrijwel alle soorten beginnende branden worden geblust, zelfs vetbranden (5A/15F). De Prymos UNIVERSELE Blusspray is een kant- en klare blusser voor gebruik in huis, kantoor, werkplaats, enz...

Verlies dus geen kostbare tijd bij brand en schaf u nu de Prymos Blusspray aan!De Prymos Blusspray is SNEL, SIMPEL en VEILIG!

Veilige groeten,
Carl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten