zondag 6 oktober 2013

Blusdekens EN 1869:1997

Er is dit weekend heel wat heisa ontstaan over het in de handel brengen van goedkope blusdekens. Een bepaalde winkelketen haalde zelfs zijn blusdekens, die onveilig zouden zijn, uit de winkelrekken. Er werden, in het nieuws, fragmenten getoond van brandweermannen die de branddekens testen op een brandende pot, enz...

Tijdens onze opleidingen gebruiken wij ook een branddeken om een brandende frietketel of persoon (brandpop) te blussen. Wij leren de deelnemers hoe zij een branddeken correct moeten gebruiken. Voor de oefening zeggen we er steeds bij dat zij eerst de brandweer moeten verwittigen, via het telefoonnummer: 112, alvorens een bluspoging te ondernemen met een branddeken of brandblusapparaat. 

Bij vragen waar men een branddeken kan kopen drukken we er steeds op dat ze moeten letten op de vermelding, op de verpakking, van de norm EN 1869:1997. Er zijn namelijk branddekens in de handel die deze norm niet vermelden. Met deze branddekens kan men dus geen "vlam-in-de-pan" brand blussen.De blusdekens die voldoen aan de norm kunnen dat wel, zij zijn geschikt om alle soorten branden te blussen inclusief olie en vetbranden. 

Wat wil de "code" EN 1896:1997 nu eigenlijk zeggen?
In de norm komen verschillende eisen aan bod. De vorm moet rechthoekig of vierkant zijn, het formaat moet minimaal 90 cm en maximaal 180 cm breed of lang zijn, het gewicht mag maximaal 4.5 kg zijn. ook de maniervan vouwen is belangrijk: het deken moet zo opgevouwen zijn dat het binnen de 4 seconden gebruiksklaar is. De gebruiksinstructies moeten ook altijd duidelijk en goed weergegeven worden. "EN 1869" is een Europeese norm, dit betekend dat deze norm in heel Europa geldig is. Ieder land neemt de afspraken over, ook Belgiƫ. Het kan zijn dat u een blusdeken in huis heeft waar voor "EN" nog andere letters staan, dit komt doordat ieder land zijn eigen afkorting heeft: NEN (Nederland), DIN (Duitsland), BS (Groot-Brittaniƫ), enz...

Waar u op moet letten bij de aankoop van een branddeken is dus de maat (minimum 0,9 x 0,9 m) en de vermelding van de norm EN 1869:1997. Wij raden een formaat aan van minimum 110 x 110 cm aan. 

De blusdekens die wij te koop aanbieden voldoen aan EN 1869:1997.

Voordat u het branddeken gaat gebruiken altijd eerst de brandweer verwittigen (tel: 112).

Wij hopen van harte dat u het NOOIT hoeft te gebruiken!

Hou het veilig,

CarlGeen opmerkingen:

Een reactie posten